Hem daha bilgili üreticiler yetiştirmek hem de daha kaliteli süt üreterek pazar payının artırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığının desteğiyle “Kadının Eli, Doğanın Mucizesi" Projesi kapsamında 5 ilçemizde İl ve İlçe Müdürlüğü personelince 314 kadın üreticimize süt hijyeni eğitimi verildi.
Eğitimin sonunda yapılan yarışmalar ile 14 mahallede 14 yetiştirici final yarışmalarına katılmaya hak kazandı. 06 Aralık 2024 tarihinde 14 yetiştirici ile yapılan final yarışmasında başarılı olan 3 yarışmacıyla proje tamamlandı. Yarışmada 1. 2. ve 3. olan yetiştiricilere ödüller verildi.
İlimiz Acıpayam İlçesi Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ. İşletmesinde yapılan etkinliğe, Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk COŞKUN ve saygıdeğer eşleri Sevilay COŞKUN, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Nilgün ÖK, Acıpayam Kaymakamı Ramazan CANKALOĞLU, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, Tarım Kredi Süt Ürünleri Genel Müdürü Abdullah OĞUL, Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet ÜÇGÜL, TMO Başmüdürü Yücel TÜRKANOĞLU, Et ve Süt Kurumu Kombine Müdürü Alper DURMUŞ, TKDK İl Koordinatörü Bilal TAŞTEPE, Tarım Kredi Yem Şube Müdürü Bülent ATAN, Kooperatif ve Birlik Başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İlçe Müdürlüğü personeli ve kadın çiftçiler katıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir ÇINAR Konuşmasında; “Ege bölgesi olarak en fazla süt toplama merkezi ilimizde bulunmaktadır. Bu nedenle ilimiz hem kendi bölgesinde, hem de diğer illere çiğ süt tedariki sağlayan önemli bir konumda yer almaktadır. Bu kapsamda, ilimizde uygulanacak olan hayvancılık projelerinin daha verimli hale gelebilmesi amacıyla, ekonomik ve iş verimliliği yönünden uygulanabilir hayvancılık tesislerinin kurulabilmesi, var olan hayvancılık işletmelerinin daha karlı hale gelmesi ve ekonomik gelirlerinin artması için, hayvancılık yetiştiriciliğinde en önemli unsur olan kadın üreticilerimizin gerek yetiştiricilik gerekse süt üretimi konusunda eğitimi bizim en önemli önceliğimizdir.
Kırsal kesimde ailelerin çoğu aile işletmesi şeklinde çiftçilik ve hayvancılık yapmaktadır. Özellikle de kadınlarımız bir taraftan ailelerinin günlük işlerini yapmakta, çocuklarını yetiştirmeye çalışmakta, diğer taraftan tarla ve bahçe işlerinde çalışarak üretime katkı sağlamaktadırlar. İlimizde süt sağım işi kırsal alanda hayatın tüm yükünü çeken kadınlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu vesileyle bu etkinliğe katılan ve süt hayvancılığında tüm emekleriyle katkıda bulunan kadın yetiştiricilerimize, üreticilerimize sağladıkları özverili katkılarından dolayı teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim" dedi.
Etkinlikte konuşan Denizli Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Nilgün ÖK, Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünü tebrik ederek bu tarz eğitimlerin artırılarak devam ettirilmesi temennisinde bulundu. Devlet olanaklarında Tarım ve Hayvancılık alanında kadınlara verilen desteklerden ve kadına yapılan pozitif ayrımcılığa değinen Nilgün ÖK tüm katılımcılara teşekkür etti.
Daha sonra konuşan Denizli Valisi Ömer Faruk COŞKUN “Üretim hacmi olarak tarım ve hayvancılık sektöründe Türkiye' nin önde gelen illerindeniz. Bugün eğitimi verilen süt üretimi ile de Ege bölgesinde öne çıkan illerdeniz. Tüketicilere güvenli gıdanın ulaştırılması anlamında bu tür eğitimlerin önemi çok fazladır ve biliyorsunuz süt en temel besin maddelerinden birisi. Öncelikle sizlere bu eğitime katıldığınız için çok teşekkür ederiz. İyi ki varsınız. Sizlerin emeği ile çalışkanlığı ile biz ilimizde üretimi artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Sütün Önemi
Süt, insan sağlığı açısından tüketilmesi faydalı hayvansal kökenli bir üründür. Sütün hijyenik kalitesi üzerine etkili çok sayıda faktör vardır. Hayvanın sağlık durumu, barınak, sağım, su ve yem hijyeni veteriner ilaç kalıntısı, bulaşanlar ve sütün depolama süreci bu faktörlerin başında gelmektedir. Hijyen açısından risk yaratmayan sağlıklı süt üretmek için, süt sağım, işleme ve depolama sürecinde hijyen açısından gerekli ortamın sağlanması önem arz etmektedir. Bu proje ile aile işletmelerinin süt hijyeninin önemi konusunda eğitim almaları sağlanarak, süt veriminin ve süt kalitesinin artırılmasıyla, kayıpların azalması, kalitenin artırılması dolayısıyla sağlıklı ürün ve Pazar payının artmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
Hayvancılık sektöründe en dinamik üretim alanları arasında süt endüstrisi gelmektedir. Türkiye'de türlere göre hayvan sayısı ve süt üretim miktarları incelendiğinde; İlimizde büyükbaş hayvan varlığı 262.500 baş, büyükbaş hayvancılık işletmemiz 19.076 adettir. İlimizde 91 adet hastalıktan ari işletme, 3 adet onaylı süt çiftliği bulunmaktadır. Türkiye Hastalıktan Ari işletme varlığında Denizli İlimiz 4. Sırada yer almaktadır. İlimizdeki küçükbaş hayvan varlığı ise 672.683 baş, işletme sayımız 7.847 adettir. Üretilen sütün %90.5'i sığırlardan elde edilmektedir. İlimiz, TUİK verilerine göre sanayiye arz edilen çiğ süt miktarı bakımından Türkiye'de 5. Sırada yer almaktadır. 629 Adet süt toplama merkezi ile de, Ege bölgesinde faaliyet gösteren süt toplama merkezlerinin %30,37 oluşturmaktadır. Ege bölgesi olarak en fazla süt toplama merkezi Denizli ilinde bulunmaktadır. Bu nedenle Denizli, hem kendi ilimizde hem de diğer illere çiğ süt tedariki sağlayan önemli bir konumda yer almaktadır.
İlimizde Verilen Üreticilerimize Yönelik Destekler
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, İlimiz yetiştiricilerine 2023 yılında 20.130 yetiştiricimize 81.210.062 TL. buzağı destekleme ödemesi, 2.761 küçükbaş hayvan yetiştiricimize 23.561.300 TL. Anaç Koyan-Keçi desteklemesi, besilik erkek sığır desteklemesi kapsamında 1.174 yetiştiricimize 3.343.500 TL. destekleme ödemesi yapılmıştır. Ayrıca Bakanlığımız tarafından işletmeler tarafından alınan damızlık hayvanlar için %50 hibe oranında destekleme verilerek 14 yetiştiricimize 4.490.000 TL. düve alım desteği verilmiştir. Çoban istihdamı desteği kapsamında 100 baş ve üzeri anaç koyun keçi varlığına sahip 16 adet işletmeye 6.480.000TL. çoban desteği ödenmiştir. 92 Hastalıktan Ari hayvancılık işletmesine 24.406.800TL. hastalıktan ari işletme desteği, 4 adet onaylı süt çiftliği için 3.715.000 onaylı süt işletmesi desteklemesi ödenmiştir. Halk Elinde Ülkesel Islah Projesi kapsamında yürütülen 103 işletme için 6.469.240 TL. destekleme ödenmiştir.
İlimiz yetiştiricilerimize her türlü desteği vermek için; Bakanlığımız ve Denizli Valiliği önderliğinde,
- Küçükbaş hayvanlarda verimliliği artırma projesi" kapsamında 19 ilçede 2022 yılında 200 yetiştiriciye 400 baş, 2023 yılında 500 yetiştiriciye 1.000 baş, 2024 yılında 321 yetiştiriciye 600 baş olmak üzere toplam 2.000 baş Koç ve Teke dağıtımı yapılarak küçükbaş işletmelerimizde kan tazeleme ve verimliliği artırma amaçlanmıştır.
- Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinde Hayvanların Mineral İhtiyaçlarının Karşılanması Projesi kapsamında, 19.436 büyükbaş yetiştiricisine 80.700 adet, 7.574 küçükbaş yetiştiricisine ise 60.600 adet mineralli taş dağıtımı yapılmıştır.
- 2022 yılında 683 çiftçimize 90 ton, 2023 yılında 1.493 çiftçimize 146 ton Macar fiği dağıtımı yapılmıştır. Yine ilimizde kaba yem üretimini artırmak amacıyla İl Müdürlüğümüzce Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi" kapsamında, 2022 yılında 750 çiftçimize 1.300 torba, 2023 yılında 4.713 çiftçimize 8.900 torba, 4.800 torba Silajlık Mısır tohumu dağıtılmıştır.
- Pembe Çizmeler Projesi kapsamında, Rasyon Hazırlama ve Çiğ Süt Hijyeni ve İyi Üretim Uygulamaları Eğitimi ile 428 mahallemizde toplam 7 bin 552 kadın üreticimize ulaşılmış uygulamalı çiğ süt ve işletme hijyeni ile bakım ve yem rasyonu konularında eğitim verilmiştir. Yetiştiricilerimize çizme ve ekipman dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
Haberin videosu için Tıklayın