TARLA ZİRAATI
a) Her türlü tarla ziraati için toprak işlemesine devam edilir. İşleme ile birlikte gübreleme yapılır. Kaymak bağlamış tarlalar tırmık ve kazayağı ile kırılır. Güzlük ekim yapılan yerlerde ikinci azot uygulaması yapılır.
b) Toprak sıcaklığı +4 derece ve üzeri ise ve toprak hazırlığı yapılmışsa Ayçiçeği ekimi yapılabilir..
c) Güzlük ekilmiş hububatta mücadeleye önem verilmelidir.
SEBZECİLİK
a) Seralarda kıvırcık hasadı tamamlanarak sera bitki artıklarından temizlenir. Hıyar, domates, semiz otu gibi ikinci üretim için seralarda toprak hazırlığı yapılır.
b)Bakla ve bezelyelerde çiçeklenme başlamıştır.
d) Domates, biber, patlıcan fidelerinin bakımı yapılır.
e) Özellikle bakla ve bezelyelerde çapalama başlar.
f) Bahçede, serada, sıcak ve ılık yastıklardaki zararlı ve hastalıklarla mücadele edilir
MEYVECİLİK
a)İlaçlama ve bakım yapılmaktadır.
b)Meyve ağaçlarında çiçeklenmeler başlamıştır.
c)Fidan dikimleri tamamlanır.
ZEYTİNCİLİK
- Dikime devam edilir. Kompoze gübre uygulaması sürdürülür.
- Budama yapılır.
- Zeytin güvesine karşı ilk ilaçlamaya başlanır.(Organik fosfatlılarla)
SÜS BİTKİLERİ
- Seralarda
- Sürmeye başlayan yıldız yumrularından çelik alınır.
- Kroton (Croton), Asparagus (Tül Kuşkonmaz), Palms (Palmiyeler), Begonia(Begonyalar), Poinsettia Pulcherrima (Atatür Çiçeği) vb. saksılı süs bitkilerinin harcı yenilerek,saksı değiştirmesi yapılır.
- Ağaç begonyası ve Atatürk çiçeğinde sert budama uygulanır.
- Kauçuk ve deve tabanından çelik almaya devam edilir.
- Park ve Bahçelerde
- Güllerde budamaya devam edilir.(Normal ve Sarılıcı güller).Budanan güllere ahır gübresi ve kompoze gübre verilir.Dipleri çapalanır.Diğer bakım işleri yapılır.
- Sıcak bölgelerde , bu ayın ortasında Zinia (Kirlihanım), Verbena (Mine Çiçeği), Gomphrena (Hanımdüğmesi), Godetia (Godeçya-Yer Açelyası), Portulaca (İpek Çiçeği),Salvia (Ateş Çiçeği),Petunia(Tütün Çiçeği), Tagates (Kadife Çiçeği), İmpatiens (Kına Çiçeği),Callistephus (Sarapatı), İpomea (Kahkaha), Careopsis (Kızgözü),Cosmos (Kozmoz),Helichrysum (Kağıt Çiçeği),Trepaeolum (Latin Çiçeği), Amaranthus (Püskül Çiçeği) ,Celosia (Horozibiği), Ageratum (Vapurdumanı) vb. yazlık çiçeklerin tohumları ekilir.
- Bu ayda yapraklarını döken ağaç ve ağaççıklarla , tırmanıcı bitkilerin dikimleri sona erer.
- Çiçekleri geçmiş parterlerin toprağı bellenir.Bu iş yapılırken, ağaççıklar ve diğer sürekli bitkilerin köklerinin zedelenmemesine dikkat edilir.
- Ağaççıkların tomurcukları kontrol edilerek, sert hava koşullarından zarar görmüşlerse, tekrar budanırlar.
- Uzun ömürlü bitkiler bölünmek suretiyle , çoğaltılırlar ve tekrar dikilirler.Bu işlemler marttan sonbahara kadar, başarılı bir şekilde yapılabilir.
- Ayın ortasından itibaren, glayöl soğanlarının tarlaya ve saksıya dikimine başlanır.
- Sarılıcı yasemin (Jasminum), Calycanthus (Kadeh Çiçeği), Hamamelis , Kartopu (Viburnum Opulus),Abelya (Abelia) ,Yaz Sümbülü , Kelebek Çalısı (Buddleia),Ağaç Hatmi (Hibiscus) vb. çalılarda budama uygulanır.Bu arada, alınabilir.
- Aynı zamanda çiftlik gübresi verilir.
- Çim alanları tırmıklanır.
- Yabani otlar elle koparılır.
- Çimler havalandırılır.
- Çimlere kimyasal gübre verilir.
HAYVANCILIK
a) Bazı bölgelerde hayvanlar meraya çıktıklarından ahır işleri yavaşlar. Ancak Doğu Anadolu Bölgelerinde ahır temizliği, havalandırma, dezenfeksiyon işler devam eder.
b) Meraya çıkarılmış hayvanlara da ek yemler verilir. Diğer ahırda bulunan hayvanların yemlenmesi ve bakım işleri yapılır.
c) Devam eden doğum işleri ile ilgili gerekli tedbirler alınmalıdır.
d) Bazı bölgelerde meralarda otlatma başladığından meraların ıslah çalışmaları yapılır. Özellikle nöbetleşe otlatma yapmakla meraları korunduğu gibi daha uzun süre faydalanılabilir.
e) İlkbahar mevsimi ile birlikte oluşabilecek salgın hastalıklar ile diğer zararlılara karşı koruyucu aşı ve mücadele yapılır.
TAVUKÇULUK
a) Kümeslerde bakım, temizlik, dezenfeksiyon işleri devam eder. Kümes pencereleri kedi, köpek, tilki, sansar gibi hayvanların ve kuşların girmelerine engel olacak şekilde kafes teli ile kaplanmalıdır.
b) Kuluçka mevsimi olması nedeniyle bu amaçla yapılan işlere önem verilir. Damızlığa uygun yumurtalar seçilerek üretim yapılır.
c) Beslenmede özellikle yeni çıkan civcivlere önem verilerek,büyümelerini sağlayan yem çeşitleri seçilir.
d) Tavuk hastalıklarına karşı koruyucu aşılar ve önleyici ilaçların uygulanmasına devam edilir. Özellikle civcivlerde bu durum özel bir önem taşımaktadır.
ARICILIK
a) Arılar bazı bölgelerde dışarıya çıkacaklarından kovan bakım işleri buna uygun olarak devam eder.Kovan çerçeveleri tamir edilir. Küflü ve kırık çerçeveler değiştirilir.
b) Arılar bal toplama faaliyetine başladıklarından bakım işleri artacağından arıcılık malzemeleri daima çalışır halde bulundurulmalıdır.
c) Kovanlarda hastalık yapmaması için ilkbahar temizliği yapılır ve gerekli ilaçlar kullanılır.