Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DENİZLİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    İŞ TANIMLARI
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    ENVANTER TABLOLARI
    SÜREÇLER
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    BROŞÜRLER
    BRİFİNG RAPORU
    İSTATİSTİKLER
    JEOTERMAL SERACILIK FİZİBİLİTE RAPORU
    DENİZLİ BÜYÜKOVA KORUMA ALANLARI
    TARIMSAL YATIRIMCI REHBERİ 2025
    DENİZLİ İL FAALİYET RAPORU 2025
    TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI EL KİTABI
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    • DENİZLİ HOROZU
    İDDİALAR VE GERÇEKLER
    SORULARLA TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksDenizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı

29.04.2015 / Gösterim Sayısı : 681 / Arşiv

        Havaların ısınması ile birlikte ortaya çıkan enfekte keneler tarafından  ile insanlara bulaştırılan ve ölümlere neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına karşı tüm vatandaşlarımızın daha duyarlı olmaları gerekmektedir.

Dünyada hastalık sıklıkla Afrika, batı Asya ile Ortadoğu ve doğu Avrupa'da görülmektedir. Kırım-Kongo hemorajik ateş virüsünün Bulgaristan, Makedonyada, Pakistan, Irak, Afganistan, İran, Kosova, Kazakistan, Sahra altı Afrika ülkeleri, eski Sovyetler Birliği,Yugoslavya, Yunanistan, Arap yarımadası, Dubai, Kuveyt, Çin ve Moritanya’da salgınlar yaptığı bildirilmiştir. Ülkemizde Amasya, Ankara, Bolu, Çankırı, Çorum, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat ve Yozgat illerinin yer aldığı Kelkit Vadisi ve Çekerek Vadisi olarak adlandırılan bölgemizde yaygın olarak görülmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı, enfekte keneler ile insanlara bulaşan zoonoz viral bir hastalıktır. İnsanlar keneler tarafından ısırılarak veya kenenin ısırmış olduğu evcil hayvanların kan ve dokuları ile temas ederek hastalığa yakalanırlar. Enfeksiyon kaynağı keneler, yaban hayatı ile iç içe olan, dağlık yamaçlardaki meşelik ormanlara yakın yerlerden veya  ormanlar içinde açılmış parçalı küçük tarım arazilerinden  insan ve evcil hayvanlara tutunmaktadırlar. Bu nedenle konu insan ve hayvan sağlığı açısından önem  taşımaktadır. Dünya üzerine 850 çeşit kene türü mevcuttur. Bunlardan sadece 30 türü KKKA Hastalığını nakletmektedir. Keneler uçan, zıplayan parazitler değildir. Dolayısıyla insan ve hayvanların üzerine tırmanarak çıkarlar.

İlimizde ekonomik anlamda büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmeciliği yoğun olarak yapılmaktadır. İçinde bulunduğumuz mevsim dolayısıyla hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin yanında açık arazide piknik ve kamp yapan vatandaşların, Veteriner Hekimlerin, sağlık çalışanlarının, mezbaha çalışanlarının , deri sanayi çalışanlarının, ağaç kesim işçilerinin , avcıların , askerlerimizin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.

İnsanlar virüsü; Enfekte kenelerin yapışması/kan emmesi sırasında salgıladıkları tükürük salgısı ile, Enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesi sırasında temasla, Viremik hayvanların kan ve dokuları ile temasla, Viremik hastalarla (kan ve diğer vücut sıvıları)temas ile olmaktadır.

Kene ısırması ile karşılaşan vatandaşlarımızın vücutları üzerinde gördükleri keneleri öldürmemesi, patlatmaması, keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurmaması, kenenin üzerinde sigara söndürülmemesi ve ateşle yakılmaması ve kenenin vücuttan en kısa zaman içerisinde çıkartılması gerekmektedir. Vatandaşlarımız kene tarafından ısırıldığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

İnsanlarda; hastalık ateş, üşüme-titreme yaygın kas ağrıları, bulantı-kusma, ishal,yüzde kızarıklık, karaciğerde büyüme ve kanama ile kendini gösterir. Ateş, kırıklık, kasağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, aşırı duyarlılık, sırt ağrısı, kol ve bacaklarda ağrı, mide bölgesinde ağrı, bel bölgesinde ağrı gibi belirtiler ile ani olarak başlamaktadır. Bazen bu bulgulara kusma, karın ağrısı ve ishal ilave olabilmektedir. Gövde ve kol ve bacaklarda cilt içi kanama görülebilir. Burun kanaması ve değişik alanlarda kanama bulguları bulunabilir. ( Detaylı bilgi için Sağlık Bakanlığı )

İnsanlara KKKA hastalığının önlenmesi ve aynı zamanda hayvanlarda paraziter hastalıkların ve verim kaybının ortadan kaldırılması için hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin  büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını ve barınaklarını periyodik aralıklarla Veteriner Hekimlerin önereceği antiparaziter ilaç ve yöntemlerle ilaçlamalıdırlar. Kenelerin kış mevsiminde saklanabilecekleri yerler olan ahır ve ağıllardaki kovuk , çatlak ve deliklerin kapatılarak sıvanması, badanalanması da kenelerle mücadelede etkilidir.

Hayvancılıkla uğraşanlarla açık arazide bulunan vatandaşlarımızın kol ve bacaklarını örtecek şekilde giysiler  giymeleri, yalın ayakla toprak ve otlar üzerinde gezmemeleri, çok basit bir önlem olarak pantolon paçalarını çorapların içerisine sokmaları kenelerden korunma için alınabilecek önleyici tedbirlerdir. Ayrıca haşere kovucu repellent ilaçları vücuda ve elbiselere sürülmesi de kenelerin vücuda yaklaşmasını engellemektedir. Kene yapışmasından sonra kenenin virusu bulaştırması için belirli bir zamanın geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle arazide bulunan şahısların evlerine döndüklerinde vücutta kene kontrolü yaparak yapışan bir kene varsa zaman geçirilmeden uzaklaştırılması en önemli tedbirdir. Kene vücutta özellikle kulak arkası, koltuk altı, göğüs ve göbek bölgesi, kasık bölgesi ve diz arkasına yerleştiğinden özellikle bu kısımların kontrol edilmesi gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın konu hakkında hassasiyet göstermeleri sağlıkları açısından önemlidir.

Son Haberler
...
Denizli’De Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi T ...
...
Denizli’De Arıcılara Güç Veren Buluşma !
...
Denizli Tarımı Geleceğe Emin Adımlarla İlerliy ...
...
​İl Tarım Ve Orman Müdürlüğümüzde Bayram Coşku ...
...
"Güvenilir Gıda" Mobil Uygulaması Kullanıma Su ...
...
İç Sularımızda Balık Av Yasağı Başladı (1 Mart ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : İncilipınar Mah. İncilipinar Cad. No:2 20150 Pamukkale/DENİZLİ

  • Telefon : (0258) 212 54 80 (4 Hat - Santral)

  • Faks : (0258) 212 54 87

  • E-Posta : denizli@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI