Kekik, adaçayı, lavanta, anason ve haşhaş üretimi ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler üretiminde önemli bir yere sahip olan Denizli, safran üretiminde de çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Pamukkale İlçesinde gerçekleştirilen safran hasadına Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, İl Müdürlüğü teknik personeli, girişimci Oğuzhan ETİLER ve Mehmet KÖSEOĞLU katıldı.
Ticaretinde gram bazında işlem gördüğünden dolayı ''KIRMIZI ALTIN'' olarak da ifade edilen safran bitkisi tarih boyunca gıda sanayisinden halk hekimliğine kadar pek çok alanda kullanılmış, sultan sofralarına tat katmış, seçkinlerin kumaşlarını boyamıştır. Ancak günümüzde esas safranı önemli kılan, organik boyar madde olarak gıdalara renk vermesi ve tıp alanında yapılan bazı araştırmalarda kanser ve mutasyon önleyici özelliğidir.
Safran Süsengiller familyasından, soğanlı, eflatun veya mor çiçekli çok yıllık bir bitkidir. Dünyada tropik ve subtropik iklim bölgelerine yayılış göstermiştir. Özellikle Akdeniz'e kıyı olan İtalya, İspanya, Yunanistan, Fas, Mısır ve Türkiye gibi ülkeler gen merkezleri arasındadır. Anadolu florasında Crocus cinsine ait 40 tür bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ilkbaharda bazıları da sonbaharda çiçek açmaktadır. Ekonomik değeri olan tür sadece (Crocus sativus L.)'tur.
Oğuzhan ETİLER ile, çocukluk arkadaşı girişimci Mehmet KÖSEOĞLU tarafından Türkiye'de bir ilk olan, topraksız dikey tarım Safran üretim tesisi memleketleri Denizli'de kuruldu.
Hasat etkinliğine katılan İl Müdürü Şakir ÇINAR'a Safran üretimi ve topraksız dikey tarım ile ilgili yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi veren girişimciler, “Milli ekonomik menfaatlerimizi önceleyerek, katma değeri yüksek her ürünü, sürdürülebilir tarım stratejileri ile globale taşıma niyetimiz var bu nedenle, çalışmalarımızı büyüterek 5 milyon dolar yatırım hedefimiz mevcut.
Bir zamanlar önemli bir safran ihracatçısı olan ülkemizde son yıllarda üretim yok denecek kadar azalmış durumda. Dünya piyasalarında İran'ın hakimiyeti var. Hindistan, Yunanistan ve İspanya önemli üretici ülkeler. Ülkemizde de son yıllarda yaygınlaştırılmaya çalışılan safran önce iç pazarda değerlendirilip, belli bir üretim seviyesine ulaşınca dış piyasalarda pazar bulma olanakları araştırılmaktadır."
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile koordineli çalışan girişimciler, “hem Türkiye'miz hem Denizli'miz için bereketli olsun" dediler.
Hasat esnasında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR; “Baklan ve Pamukkale İlçelerimizde tarla koşullarında az miktarda üretimi yapılan safranın kontrollü şartlarda topraksız tarım yöntemi ile de üretimi yapılmaya başlandı. Bu yıl ithal edilen 100.000 adet safran soğanından çiçekler çıkmaya başladı. Her sabah açan safran çiçeklerinin toplanması ile başlayan bu zevkli uğraşı hava koşullarına göre 10-15 gün sürüyor. Safran çiçeğinin içersinde bulunan 3 parçalı kırmızı renkli dişi organlar (stigma), ayıklanarak kurutulup satışa sunuluyor. Çok yıllık bitki olan safrandan 3-4 yıl ürün alınabilmektedir." dedi.