Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DENİZLİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCISI
    İL MÜDÜR YARDIMCISI
    İL MÜDÜR YARDIMCISI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
  • E-HİZMETLER
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    BROŞÜRLER
    BRİFİNG RAPORU
    İSTATİSTİKLER
    YATIRIMCI REHBERİ VE JEOTERMAL SERACILIK FİZİBİLİTE RAPORU
    DENİZLİ BÜYÜKOVA KORUMA ALANLARI
  • BASIN
    İL HAKKINDA
    • DENİZLİ HOROZU
    İDDİALAR VE GERÇEKLER
    SORULARLA TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ
    TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksDenizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Denizli’de Tescilli Kale Biberi’nin Hasadı Devam Ediyor

1.09.2023 / Gösterim Sayısı : 1273 / Arşiv

​Denizli'nin Kale İlçesinde yetiştirilen etli, yağlı ve büyük rağbet gören tescilli Kale Biberinin hasadı devam ediyor.

Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından tescil edilerek coğrafi işaret verilen Kale biberi, kurutularak kışlık yiyecekler arasındaki yerini almaktadır. Bölgedeki toprakların verimliliğinden kaynaklı olarak kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberi, yöre halkı tarafından tarlalardan toplanıp tek tek ipe dizilerek evlerin balkonlarına asılıyor. Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber, tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde edilmektedir. Denizli-Muğla yolu üzerinde bulunan işletmelerde duvarlara asılan biberler, yoldan geçen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Kale biberinin Kale ve yöresinde yaklaşık yüz yıldır üretimi yapılmaktadır. Acı ve tatlı çeşitleri mevcut olup, genelde tatlımsı bir acısı vardır. Verimi ortalama yaş olarak 4 ton/da civarındadır. İlçemizde 2023 yılında yaklaşık olarak 800 dekar alanda üretimi yapılmış ve  bu alandan yaklaşık 3 bin ton yaş biber üretimi gerçekleştirilmiştir. Kale biberi dışında ilçede tütün, zeytin, hububat, mısır ve kavun gibi ürünler, yetiştirilen tarım ürünleri arasında ön sıralarda yer almaktadır.

Kale İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Recep Tahtakın; Kale biberinin tescil ve ayırt edici özelliklerinden bahsederek, “2010 yılında biberimize Kaymakamlığımız, Belediyemiz, Ziraat odamız ve Tarım Müdürlüğümüzün katkılarıyla Coğrafi İşaret alınmış ve Türkiye'nin 3. tescilli biberi olmuştur.  Kale Biberi ilçemizde mikroklima özelliği gösteren Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce Mahallelerini kapsayan (Akçay Havzası) lokal bölgede en verimli şekilde yetiştirilebilmektedir. Kale biberi iriliği ve gösterişi ile diğer biber çeşitlerinden ayırt edilebilmekte Genellikle 3 damarlı, yağ oranı iyi, etli, meyvesi iri, saman sarısı ve hafif yeşilimsi renktedir. Kale biberinin gen kaynaklarının korunması bizim için çok önemli, biber kale için bir isim markasıdır bunu yaşatacak olan da kurumlarıyla ve üreticileriyle tüm kale halkıdır." dedi.

Tahtakın, üreticiye gübreleme, hastalıkla mücadele gibi konularda yardımcı olduklarını ve
üreticilerin  fiyatlardan memnun olduğunu söyledi.

Kale Biber Festivali'nde Birincilik elde eden üretici Önder Müşöl, Ocak- Şubat gibi dikilen biber fidelerinin hasadına kadar geçen zamanda hangi işlemlerden geçtiğini ve ürüne iyi baktıklarını belirterek, "Biberi tarladan topluyoruz buradan diğer İllere de tüccarlar gelip götürüyor pazarlama sorunumuz da yok. Kalanları dizerek kurutma yapıyoruz buradan pul biber olarak ta yemeklerde kullanıyoruz. Kale biberine has yapılan biber tatarımızında lezzeti başka yerde bulunmaz." dedi.

Demirciler Mahallesi Muhtarı Süleyman Karauzun da Kale biberi üretiminin yüzde 80'inin bölgelerinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, gençlerin çiftçilikten ve üreticilikten uzaklaşması konusundaki sorunların giderilmesi için onlara tavsiyelerde bulundu. Köylerinde daha çok para kazanabileceklerini ifade etti.

Bu yıl 27.'si düzenlenen “Kale Biberi" festivali ile biberin tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yapılarak üreticilerin festivalde düzenlenen biber yarışmasına katılımı ile de en iyi biber yetiştiricisi seçilmektedir.

Denizli-Muğla arasındaki turizm yolu kenarında işletmecilik yapan Bilal Tıkım, Kale biberinin işletmesine geldikten sonra hangi aşamalardan geçtiğini ve daha sonra neler yapıldığından bahsederek ipe dizilen biberlerin yoldan geçenlerin dikkatini çektiğini ve satış yaptıklarını belirtti.

“İlçede üretilen biberler yaş ve kuru olarak tüketilmekte, kuru olarak ta dolmalık ve biber tatarı yapılmakta. Yöre insanının vazgeçemediği lezzet “Biber Tatarı" yemeğidir."

Biber tatarı yapılışını anlatan Tıkım Kale biberinin apayrı bir lezzetinin olduğunu belirterek mutlaka tatarımızın tadına bakmalarını tavsiye etti.  


Haberin Videosu İçin ​ https://fb.watch/n2qXcLnUNt/​


Fotoğraf Galerisi (13)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Denizli’De Ayva Üretiminde Kalıntısız Tarım İç ...
...
Bitki Koruma Ürünlerinin Sürdürülebilir Kulla ...
...
2025 Yılı Değerlendirme Ve Koordinasyon Toplan ...
...
Denizli İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’Nde Devir ...
...
Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun’Dan Hay ...
...
Tbmm Zirai Don Araştırma Komisyonu, Manisa’Da ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : İncilipınar Mah. İncilipinar Cad. No:2 20150 Pamukkale/DENİZLİ

  • Telefon : (0258) 212 54 80 (4 Hat - Santral)

  • Faks : (0258) 212 54 87

  • E-Posta : denizli@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI