Bölgemizin meyve deposu olarak ilimizde son yıllarda cennet elması olarak bilinen Trabzon hurmasına karşı yoğun bir ilgi gözlenmektedir.
Önceleri meyve bahçelerinin bir köşesinde çiftçilerin kendi ihtiyaçları için yetiştirilen Trabzon hurması, talebin artmasıyla beraber kapama bahçeler halinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Özellikle Honaz ve Sarayköy İlçelerinde oldukça yaygınlaşan Trabzon hurması taze tüketiminin yanısıra kurutularak da değerlendirilmekte böylece pazarlama süresi uzatılmaktadır.
Honaz İlçesi Kızılyer Mahallesi'nde Trabzon hurması yetiştiren emekli bankacı Osman Çavuş söz konusu ürünün 5 yıl önce pazarlarda oldukça düşük fiyattan satılması ve raf ömrünün az olması nedeniyle alternatif değerlendirme yolları aradıklarını ve yaptıkları araştırmalar neticesinde ürünün kurutularak değerlendirilebileceğini öğrendiklerini belirterek "İlk olarak kuruttuğumuz meyveleri Denizli Tarım Fuarında katılımcılara ikram ederek tanıtımını yapmaya başladık. Kuru Trabzon hurmasına talep kısa zamanda arttı. Güzel bir hediyelik ve fiyatıda çok iyi. Bugün itibariyle pazarda taze olarak 3-4 lira, kurusu ise 30-35 liraya alıcı bulmaktadır. Kuru İncire alternatif olabilir. Ürettiğimiz ürünlere şu anda İstanbul ve Ankara'dan yoğun olarak talep gelmektedir. Ege bölgesinin kuru incirinin yanında artık Trabzon hurması da var. "dedi.
Adana, İzmir gibi illerde yoğun olarak yetiştirilmesine rağmen yüksek nem dolayısıyla Denizli'deki kadar kaliteli olmamaktadır. Trabzon hurması İlimizde çok sevilmekte ve birçok aile tarafından ev ortamında iplere asılmak suretiyle kurutmaktadır. Yalnız kuruturken hijyen şartlarına dikkat edilmelidir. Kabuğu soyulduğu için araç trafiğinden, haşerattan uzakta kurutma işlemi yapılmalıdır.
Trabzon hurması özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir.
Subtropik iklim meyvesi olan Trabzon Hurmasının anavatanı Çin olup ülkemizde de Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yetiştirilmektedir. Hachiya çeşidi 4. yıldan itibaren verime yatmaktadır. Ağaçların verim miktarları ortalama 40-60 kg'dır. Trabzonhurması yetiştiriciliği, İlimizde yaygınlaşmaya başlamış ve 2019 yılı itibariyle 5684 dekar alanda 3478 ton üretim yapılmaktadır.