T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ahşap Ambalaj Malzemesi Isıl İşlem Operatör Eğitimi Düzenlendi

Yayın Tarihi : 25.03.2022

Bakanlığımızın 2022 yılı Eğitim programı kapsamında, 25 Mayıs 2019 tarih ve 30784 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan  "Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine Dair Yönetmeliğin" 9 uncu maddesi hükümlerine göre Denizli İl Tarım ve Orman  Müdürlüğümüzce 22-23-24 Mart 2022 tarihlerinde Ahşap Ambalaj Malzemesi Isıl İşlem Operatör Eğitimi (ISPM-15)  düzenlendi.

 İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda düzenlenen eğitime, ilimizden 24, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Çanakkale, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sakarya ve Uşak illerimizden 23 ısıl işlem operatör adayı olmak üzere toplam 47 kişi katıldı.

Günümüzde Uluslararası ihracat ve ithalat işlemlerinin artması ve bu işlemler sırasında zararlı organizmaların taşınma ve yayılmaları, birçok Ülkenin Ormanları ve Bitkisel faunası için ölümcül tahribatlar yaratan bir durumu ortaya çıkarmıştır.

Bu durumun her geçen gün artması, farklı ülkelerde görülmesi,     bununla birlikte zararlı organizmalar ile tamamı veya bazı bölgeleri bulaşık olmayan Ülkelerin bu durumu azaltmak ya da bu durumdan korunmak istemesi amacıyla Uluslararası ticarete konu Ahşap Ambalaj Malzemeleri hakkındaki düzenleme olan ISPM – No: 15 standardı yürürlüğe girmiştir.

Ülkemizde aktif olarak faaliyet gösteren 890 adet ilimizde ise 46 adet ihracata yönelik ahşap ambalaj malzemesi üreticisi bulunmaktadır. Mevzuatlar gereği bu işletmelerde Isıl İşlem Operatörü çalıştırılması zorunludur.

Bu kapsamda; sektörde ihtiyaç duyulan ısıl işlem operatörü yetiştirmeye yönelik yapılan  eğitime katılan adaylara ilk gün teorik olarak Ahşap Ambalaj Malzemelerinin Isıl İşleme Tabi Tutulması ve İşaretlenmesine dair yönetmelik, İkinci gün pratik olarak izin belgeli iki işletmede uygulamalı olarak ısıl işlem yapılması, otomasyon sisteminin kullanılması, ISPM-15 işaretlemesi, İzlenebilirlik işaretlemesi ve gerekli kayıtların tutulması, Üçüncü gün genel tekrar, karşılıklı soru-cevap, ve değerlendirmelerden sonra sınav yapılmıştır.

Eğitim sonunda İl Tarım ve Orman Müdürümüz Yılmaz ERKAYA, İl Müdür Yardımcımız Saffet ÜGE, İl Müdür Yardımcımız Nejdet DEMİR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürümüz Resül ÇOBAN, Eğitimde görev alan Orman Endüstri Yüksek Mühendisi Zeki DOĞMAZ, Ziraat Mühendisi Bayram GÜL ve Ziraat Mühendisi Hamdi BİLGİN tarafından eğitime katılan sınav sonucunda 70 ve üzeri puan alan 47 katılımcıya yapılan törenle "Ahşap Ambalaj Malzemesi Isıl İşlem Operatörü Sertifikaları" verilmiş ve sektöre 47 Isıl İşlem Operatörü kazandırılmıştır.

 Düzenlenen eğitim sonunda sertifikalarını alan operatörlerin söz konusu işletmelerde istihdamlarından sonra, ihracatta geri bildirim, iade gibi yaşanan sorunların ortadan kalkacağı ya da gözle görülür derecede azalacağı düşünülmektedir. Ayrıca zararlı organizmaların taşınması ve yayılması da engellenmiş olacaktır.