T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SAĞLIKLI GÜNLER İÇİN SÜT İÇİN

Yayın Tarihi : 1.6.2021

Beslenmenin önemi, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiği koronavirüs salgını ile (Covid-19) bir kez daha önemini hatırlatmıştır.

Yeterli ve dengeli beslenme bireylerin sağlığının korunması ve geliştirilmesinde önemli rol oynayarak daha kaliteli bir hayatın sürdürülmesine neden olmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme vücudun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her gün ihtiyaç duyulan miktarlarda alınmasıdır.

İnsanoğlunun sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için en temel, en dengeli ve besleyici gıda olan SÜT, besin öğeleri açısından en zengin ve kıymetli gıdalardan biridir.

Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve süt içmeyi alışkanlık haline getirerek tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 1 HAZİRAN tarihi  "DÜNYA SÜT GÜNÜ" olarak kutlanmaktadır.

Süt, yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1(tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin ögesi için önemli kaynaktır. A, D, E ve K vitaminleri süt yağında bulunur.

Kalsiyum; kemik-diş sağlığının devamı ve gençlik döneminde kemik mineral içeriğinin desteklenmesinde rol alan en önemli öğedir.

Süt ve süt ürünlerinin içerdiği protein, her yaş grubunda vücudun çalışması; çocukluk döneminde büyüme, yetişkinlikte ise doku onarımının sağlanması için gereklidir.

B vitaminleri ise, başta kırmızı kan hücreleri ve sinir hücreleri olmak üzere vücutta önemli işlevlere sahiptir.

FAO verilerine göre; Ülkemiz Dünya süt üretiminde 8. sıraya, AB ülkeleri arasında ise, Almanya ve Fransa'dan sonra 3. sıraya yükselmiştir. Bununla birlikte Ülkemiz süt üretiminde, yüzde 107' lik oranla kendine yeterli konumdadır.  

İlimizde süt verimi 474.650 ton/yıl olmakla beraber, Bölgemizde önemli rol oynamaktadır.

Hepimizin de bildiği gibi ileri dönemlerde edindiğimiz alışkanlıkların temelinde çocukluk dönemindeki kazanımlarımız yer almaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı da bu dönemlerde kazanılmaktadır. Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların süt ürünlerini tüketerek büyümesi ileri yaşlarda görülen osteoporoz (kemik erimesi) hastalığından korunmada da çok önemlidir.

Sağlıklı bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesi için tüketilmesi önerilen süt miktarı yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik, emziklilik, yaşlılık) göre değişiklik göstermektedir. Ulusal Süt ve Süt Ürünleri Konseyi'nin yayınladığı Beslenme Rehberi'nde 2-4 (400-800 ml) porsiyon ve Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'nde;

Yetişkin bireylerin 2 porsiyon,

Çocuklar, ergenlik dönemi gençler, gebe ve emzikli kadınların 3-4 (600-800 ml) porsiyon tüketmeleri önerilmektedir. [Bir porsiyon: bir orta boy su bardağı (200 ml)]

 

  • SÜT İÇİN SÜT İÇİRİN.

 

  • SAĞLIKLI GÜNLER İÇİN SÜT İÇİN.

     

     
  • SÜT DEĞERLİDİR.

     
  • SÜT İÇEN SAĞLIKLI OLUR, HASTALIKLARDAN KORUNUR.

     

     
  • SÜT KEMİKLERİ GELİŞTİRİR, BOYU UZATIR.