T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Buldan’da Üreticiler Salkım Güvesine Karşı Biyoteknik Mücadeleye Başladılar

Yayın Tarihi : 9.04.2021

Ülkemizde ilk turfanda çekirdeksiz sofralık üzümün üretildiği yerlerden olan Buldan ilçemize bağlı Doğan mahallesindeki 17 üretici toplam 350 dekar bağ alanında önemli kalite ve verim kayıplarına sebep olan salkım güvesine karşı feromon yayıcılar kullanılarak biyoteknik mücadele yöntemine başladılar.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından alınan 22.500 adet ISONET-L feromon yayıcıların bağlara asımı 7-8 Nisan 2021 tarihlerinde İl Müdür Yardımcısı Saffet ÜGE, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Resül ÇOBAN, Buldan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdal UĞUR, İl/İlçe Müdürlüğü teknik elemanları, firma temsilcileri ve üzüm üreticileri tarafından covid-19 tedbirleri kapsamında sosyal izolasyona dikkat edilerek gerçekleştirildi.

Bu proje ile iç tüketim ve ihracatımız için önemli bir yere sahip olan bağ alanlarında mücadele yapılmadığı takdirde önemli verim ve kalite kaybına sebep olan salkım güvesi ile mücadelede kimyasal mücadeleye alternatif mücadele yöntemi olan biyoteknik mücadele metotlarından şaşırtma tekniğinin benimsetilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

Şaşırtma tekniği ile dişi salkım güvesi kelebeğinin yaydığı feromonlar (koku) yapay olarak üretilip küçük aparatların (tel) içine doldurularak mücadele alanına asılmakta, bu yayıcılardan yayılan koku ile bağ alanında yoğun koku bulutu oluşmakta, bu koku bulutu içinde erkek kelebekler dişi kelebekleri bulamamakta ve çiftleşme gerçekleşmemektedir. Dişi kelebekler içgüdüsel olarak yumurta bıraksa bile döllenmemiş yumurtalardan ürüne zarar verecek larva çıkmayacağı için ürünlerde zarar oluşmayacaktır.

Doğan mahallesi üzüm üreticileri bu yöntemi uygulayarak insan sağlığı, çevre ve doğal dengeyi koruyarak pestisit kalıntısı olmayan güvenilir ürün elde ederek pazar payını artıracaktır.