T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çerezlik Ayçiçeği Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 11.12.2018

İlimizde 181.390 dekar alanda 32.570 ton çerezlik ayçiçeği üretilmektedir. Türkiye üretiminde ilk sırada yer alan İlimiz; toplam üretimin yaklaşık % 20'sini karşılamaktadır. Çerezlik ayçiçeği üretimine dayalı kuruyemiş sektörü bakımından da ülkemizin önde gelen İllerinden birisi olan Denizli'de hem çerezlik ayçiçeği üretimi hem de kuruyemiş sektörü bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmakta ve bu konudaki gelişmeler yakından takip edilmektedir.

Bu kapsamda 2018 yılı çerezlik ayçiçeği üretim sezonu ve sektöre ilişkin sorunların tartışıldığı değerlendirme toplantısı 8 Aralık 2018 tarihinde Ticaret Borsası toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Denizli Milletvekilimiz Cahit ÖZKAN, İl Müdürümüz Yılmaz ERKAYA, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim TEFENLİLİ ile Ziraat Odası Başkanları, sektör temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Toplantıya İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan sunum ile başlandı. İlimiz ekim alanlarının yaklaşık % 85'ine sahip olan Baklan Ovasının münavebe uygulanmayan kısımlarında kalite kayıplarının ve pazarlama sorunlarının yaşandığı belirtildi. Bu duruma karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenler tartışıldı.

Özellikle Baklan Ovasında mutlaka münavebenin uygulanması gerektiği, yerli beyaz popülasyon çeşidimizin korunması için ekilişin uygun alanlarda yaygınlaştırılması benimsendi. Üretimi çeşitlendirmek için Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen çeşitler ile ülkemizin diğer bölgelerinde ekilen çeşitlerden oluşacak materyaller ile 2019 yılı üretim sezonunda İlimizin farklı bölgelerinde demonstrasyon yapılması kararlaştırıldı.

Sektörün gelişimine katkı sağlamak, ithalatın azaltılması ve ihracatın arttırılması için alınacak tedbirler ve dış pazar araştırmaları için kısa ve orta vadede alınacak tedbirler görüşüldü.