T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Ayva Hasadı Devam Ediyor.

Yayın Tarihi : 31.10.2018

Denizli'nin Pamukkale İlçesi Irlıganlı'da  üreticiler ürünlerini toplamaya devam ediyor.

Ayva hasadına Tarım ve Orman  İl Müdürü Yılmaz ERKAYA,  Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nejdet DEMİR , Pamukkale Tarım ve Orman  İlçe Müdürlüğü personeli ve üreticiler  katıldı.

İlimiz Ayva üretimi bakımından Ege Bölgesinin % 37,45 'ni, Türkiye'nin %. 3,4'nü gerçekleştirerek Ege Bölgesinde birinci,  Türkiye sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır diyerek sözlerine başlayan  Tarım ve Orman  İl Müdürü Yılmaz ERKAYA şunları söyledi; "İlimizde ayva yetiştiriciliği; uygun iklim, arazi, toprak yapısına göre birçok ilçemizde yapılmakla birlikte ağırlıklı olarak Pamukkale, Honaz, Çal, Tavas ve Baklan ilçelerinde yoğunlaşmaktadır. Honaz ve Pamukkale ayva yetiştiriciliğinde öne çıkan ilçelerimizdendir. Alan ve üretim bakımımdan Honaz ilçesi birinci sırada yer almakta olup 3.430 dekar ayva alanından 2.447 ton üretim, Pamukkale ilçemiz ise ikinci sırada yer almakta olup 2.180 dekar ayva alanından 850 ton üretim gerçekleştirmiştir"dedi.

İl Müdürü ERKAYA; İlimizde ayva hasadı eylül ayı itibariyle başlamış olup halen devam etmekte olup, İlimizde yetiştirilen ayva hoş kokulu, sarı renkli, güzel görünümlü, meyve eti gevrek, sulu, yenildiğinde mayhoş, tadı elma ile şeftali arasında olan ağır bir meyvedir. Son yıllarda kurulan ayva bahçelerinde tercih edilen ağırlıklı çeşit eşme çeşididir. İlimiz meyveciliği için büyük önem ve katma değer oluşturan ayva tarımında kalitenin ve kalitenin korunabilmesi amacıyla hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele yapılmaktadır. Mücadelede başarılı olmak için hastalık ve zararlıların tanınmasıyla birlikte mücadelenin doğru zamanda, doğru dozda, doğru yöntemlerle entegre anlayışı içinde yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda Pamukkale ilçesi Eldenizli Mahallesinde 2013 yılında tahmin erken uyarı istasyonu kurulmuş olup, 2018 yılında entegre mücadele çalışmalarına başlanılmıştır.

İlimizde üretilen ayvaların % 90-95 i ihraç edilmektedir.  Başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Arap ülkeleri gibi birçok ülke önemli ayva alıcısı ülkelerdir. Geri kalan %10 u ise iç piyasada tüketilmektedir.  İlimizden 2017 yılı ürünü olarak  287.630 kg ayva ihraç edilmiştir.

Bakanlığımızın desteğiyle 2012 yılında başlayan "İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında üretim yapan üreticilerimize bireysel kategoride 50 TL/da, grup sertifikasyon kategorisinde 40 TL/da destekleme ödemesi yapılmaktadır. 2017 yılında ilimizde 83 üretici 2.415 dekar alanda iyi tarım uygulamalarına göre üretim yapmıştır.

Bakanlığımız bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi, doğal dengenin korunması, bitkisel üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla 2012 yılından itibaren hasat öncesi pestisit denetim çalışmalarını İl müdürlükleri aracılığıyla uygulamaktadır. Bu kapsamda ilimizdeki ayva üreticilerinin bahçelerinden numuneler alınmaktadır.