T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çivril’ de Hünnap Hasadı Yapıldı

Yayın Tarihi : 5.10.2018

Denizli İli Çivril İlçesi Gümüşsu mahallesinde Hünnap hasadı yapıldı

Hünnap hasadına Tarım ve Orman  İl Müdürü Yılmaz ERKAYA,  Çivril Tarım ve Orman  İlçe Müdürlüğü personeli ve üreticiler  katıldı

İl Müdürü ERKAYA konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; Denizli İli Çivril İlçesi Gümüşsu mahallemizde yaklaşık 7 dekar üzerinde 300 ağaçtan fazla dikili, kapama bir hünnap bahçesinde bulunmaktayız.  Hünnap yetiştiriciliği İlimizde yaklaşık 132 dekar alanda yetiştirilmektedir. Çivril Gümüşsu mahallemizde 100 dekar, Tavas ilçemizde 25 dekar ve Merkezefendi ilçemizde 7 dekar mevcut bulunmaktadır. Hünnap bitkisi özellikle çiftçimizin iyi bir gelir kaynağıdır. Gümüşsuyu mahallemizde yaklaşık 300-350 yıldan beri hünnabın yetiştirildiği söylenmektedir. Hünnap özellikle yaş ve kurutulmuş olarak tüketilmekte, hoş ve lezzetli olan birçok hastalığa iyi geldiği söylenen bir bitkidir.

ERKAYA, Eylül ayı sonlarında hasada başlanıp, Ekim ayında da hasada devam edildiğini ifade ederek,  Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz, üreticilerimizle birlikte çalışmalarını sürdürmektedir diyerek üreticilerimize bereketli, bol hasatlı tarım sezonu temennisinde bulundu.

Hasat yapılan hünnap bahçesinin üreticisi Hasan Bulut ise; "Hünnap meyvesi ile ilgili 15 yıllık bir çalışmam var. Bunların fidanlarını kendim üretiyorum, şuandaki mevcut bahçemin seti 11 yıllık bir başlangıcı var, bu ağaçların çok iyi meyve tutumu olup mevcut ağaç miktarı 250 ile 300 civarındadır, pazarlamasını yöresel olarak pazarcılara pazarlıyoruz, Fiyatları 4lira ile 6 lira arasında değişmektedir, dolayısıyla çok güzel bir meyve, sağlık yönünden çok değerli bir bitki, genellikle baharatçılarda satılan meyve türüdür.

Hünnap  bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan güzel mi güzel, dikenli bir ağaç türüdür. Doğal yaşam şartları içinde kendiliğinden de oluşabilen yani yabanıl şekli odluğu gibi kültüre alınmış, bizzat yetiştiriciliği yapılan şekli de vardır.  Anavatanı Güneydoğu Asya olan hinabi yani diğer adıyla hünnap, Çin, Roma, Japonya gibi ülkelerde de sıklıkla tüketilmektedir. Ortalama ağaçtan 15-30 kilo verim alınıyor. Bu miktara çeşide göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin, iri çeşit bir hünnapta 25-30 kilo alınabiliyor. Hünnap kendine verimlidir. Tozlayıcısı olmayan bir ağaçtır. Hünnap meyvesi taze meyve olarak tüketildiği gibi kurutularak yemiş olarak da tüketilebilir. Meyveleri çok lezzetli olup besin değerleri de  oldukça iyidir. Kuru meyve ile yapraklarından çay yapılabilir. Kurutulan hünnap meyveleri uzun süre saklanarak muhafaza edilebilmektedir. Meyveleri sonbahar aylarında olgunlaşmaktadır. İlaçlama yapmadan kolayca yetiştirilebilir. Orman ağacı olarak nitelenen hünnap, erozyon kontrolü için ağaçlandırma çalışmalarında da kullanılmaktadır

Hünnap Nasıl Kullanılır?

  • Yaş meyvesi kullanılabilir.
  • Kurutularak kuru meyvesi çerez olarak tüketilebilir.
  • Çay şeklinde hazırlanarak kullanılabilir.
  • Reçeli yapılarak kullanılabilir.

     Hünnap Meyvesinin Faydaları,

Ülkemizde hünnap meyvesi alternatif tıp uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Sıfır kalori olması itibariyle, C vitamini kaynağı ve bronşit gibi hastalıklara iyi gelmesi nedeniyle "doktor hünnap" adını almıştır. Göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici, idrar yolu hastalıkları, kolesterol,  damar hastalıkları ve kan temizleyici olarak alternatif tıp uygulamalarında kullanılmaktadır. Hünnap meyvesini bu kadar sağlıklı yapan şey, belki de içerdiği C vitaminidir. C vitamini vücuttaki serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren güçlü bir antioksidandır.