T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Denizli’den Nar İhracatı Başladı

Yayın Tarihi : 20.09.2018

Ülkemiz dünyada en fazla nar üreten ülkeler arasındadır. Ülkemiz ekolojik koşullarının uygunluğu, arazi miktarının çokluğu ve dış-iç talepler üretimimizi hızlı bir şekilde artırmaktadır.

İlimizde 25.641 dekar alanda nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Meyve veren yaştaki ağaç sayımız 1.395.050 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı 264.722 adet olmak üzere toplam 1.659.772 adet ağaçtan 45.616 ton nar üretimi yapılmaktadır. Verime yatan nar bahçelerinden yaklaşık 3 ton/dekar arasında ürün alınmaktadır.

İlimiz nar üretimi bakımından Ege Bölgesinin %31,2'sini,Türkiye üretiminin ise % 10.2'sini gerçekleştirerek Ege Bölgesinde 2. Türkiye'de 4.sırada yer almaktadır. Denizli;  nar alanı ve üretiminde Antalya ve Muğla'dan sonra Türkiye'de 3.ildir.

İlimizde nar yetiştiriciliği; iklim, arazi, toprak yapısına göre ağırlıklı olarak Pamukkale, Buldan, Güney ve Sarayköy  ilçelerimizde yoğun olarak yapılmaktadır. Mikroklimatik iklim nedeniyle özellikle Pamukkale ilçemizde yetişen hicaz narının tat, renk ,aroma, kalite ve kantitesinin  yüksek olması, pestisit kalıntısı probleminin olmayışı bakımından ihracatçı firmaların tercih nedeni olmaktadır. Yetiştirilen narın birinci kalitede olanları ihracata, geri kalan kısmı sanayi de meyve suyu olarak işlenmektedir.

Bakanlığımızın iyi üretim metodları ile belirlenmiş projeler kapsamında İl Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalarda kayıt altındaki  üreticilerin izlenebilir, insan sağlığını tehdit etmeyen, çevreye duyarlı üretim metodları ile ürettikleri  ve hijyenik şartlarda hazırlanan narların %70-80'i  başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya Federasyonu ve Ukrayna'ya ihraç edilmektedir.