T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bozkurt'ta İvesi Koç Dağıtımı Yapıldı

Yayın Tarihi : 7.08.2018

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğünce  yürütülen "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında koyun yetiştiricilerine  koç dağıtımı 2018 yılı için Bozkurt ilçemizde yapıldı. Bu proje  2011 yılında  başlamış ve her yıl ilçelerin talepleri doğrultusunda koç dağıtımı yapılmaktadır.

 

Programa Bozkurt İlçe Kaymakamı Barbaros AKBULAK,  Tarım ve Orman  İl Müdürü Yılmaz ERKAYA,  Bozkurt Tarım ve Orman  İlçe Müdürlüğü personeli ve  koyun yetiştiricileri katıldı.

2011 yılından 2018 yılına kadar çeşitli ilçelerimizde "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında  190 yetiştiricimize 502 koç dağıtımı yapılmıştır.Bu dağıtımla birlikte 208 yetiştiricimize toplam 541 koç dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Yapılan değerlendirme neticesinde  Bozkurt İlçesi İnceler, Cumalı, Baklankuyucak, Sazköy, Avdan ve Tutluca mahallelerindeki  koyun yetiştiricilerine İvesi koçu dağıtılması uygun görülmüştür. İnceler mahallemizden 10, Cumalı  mahallemizden 1, Baklankuyucak  mahallemizden 2, Sazköy mahallemizden 2, Avdan mahallemizden 1, Tutluca mahallemizden 2, yetiştiricimiz olmak üzere toplamda 18 yetiştiricimize "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi"  kapsamında 39 baş İvesi ırkı koç dağıtımı yapıldı.

 

İvesi Irkının Genel Özellikleri :

Kombine, süt verim özelliği taşır ve  Vücut sağlam ve orta yapılıdır. Süt tipine uygun, ince fakat sağlam kemik yapısına sahiptir. Vücut beyaz-krem renklidir. Baş, kirli sarı- kahverengi, siyah ve beyaz olmak üzere üç farklı renkte olabilir. Çoğunlukla alında beyaz leke vardır. Kulak ve burunda lekeler ile ayaklarda pigmen tasyon bulunur. Yağlı kuyrukludur. Büyük, yağlı esas kuyruk kitlesinin üzerinde yağsız bir parça bulunur. Kuyruğun yağlı bölümünde alttan başlayıp ortaya kadar uzayan çıplak bir oyuk bulunur. Erkeklerde boynuzlar geriye, aşağıya doğru ve helezoni yapıdadır. Boynuzsuz ve hilal şeklinde boynuzlulara da rastlanır. Dişilerde % 10 oranında zayıf boynuz ve koç boynuzluluk görülür.

İlimizde küçükbaş hayvan varlığımız son on yılda % 83'lük artışla 350.408 baştan 616.815 başa ulaşmıştır. Küçükbaş hayvanlarımızın 424.007 başı koyun, 192.808 başı keçidir. Dolayısıyla bu artış ilimizi et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir. İlimizde 7.766 adet küçükbaş işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerimizin büyük çoğunluğu orta büyüklükte işletmelerdir.

 Amacımız İvesi ırkı koç kullanarak ilimizde yetiştirilen koyunların et, süt ve döl verimlerini yüksek sürüler haline getirmek, kan tazelemek, uygulanacak ıslah çalışmalarıyla İvesi ırkı koyun sayısını artırmak ve son dönemde talep edilen İvesi ırkının çoğalmasını sağlamaktır. Her ne kadar küçükbaş hayvan varlığımız 617 bine ulaşmış olsa da bizim hedefimiz 1 milyon baş koyun keçi varlığımızın olmasıdır.