T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

21 Mayıs Dünya Süt Günü

Yayın Tarihi : 21.05.2018

Ülkemizin de üyesi olduğu Uluslararası Sütçülük Federasyonunun (Internatıonal Daıry Federatıon-IDF) 1956 yılında aldığı bir kararla, 21 Mayıs tarihi tüm dünyada Dünya Süt Günü olarak ilan edilmiştir. Dünya Süt Günü; 1991 yılında Ülkemizde de kabul edilmiş olup, 21-25 Mayıs tarihleri arası Süt Haftası olarak kutlanmaktadır.

Dünya Süt Günü kutlamalarının amacı; beslenme açısından büyük öneme sahip olan süt ve süt ürünlerinin tüketiminin artırılması, her yaştan insana süt içme alışkanlığının kazandırılması ve bu konuda kamuoyunun aydınlatılmasıdır.

Ülkemizde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından 21-25 Mayıs tarihleri arası "Süt Haftası" dolayısıyla çeşitli kutlama ve etkinlikler yapılmaktadır.

"Her Yaşın Gıdası Süt!"

Süt, vitaminler, mineraller, enzimler ve proteinlerin yapı taşı olan aminoasitleri içeren, besin değerleri açısından mucizevi etkiye sahip bir gıdadır.

Bebeklik döneminde; büyüme ve gelişme, çocukluk ve ergenlik döneminde; büyüme, kemik ve diş sağlığının gelişimi, orta yaş ve yaşlılıkta ise yine özellikle kemik sağlığını koruma ve kemik kırılganlığını en aza indirme amaçları ile süt ve süt ürünleri mutlaka tüketilmelidir.

Birçok Avrupa Birliği ülkesinde ve Avustralya'da 100 kg'ı aşan, ABD ve Kanada'da ise 100 kg'a yaklaşan yıllık kişi başına içme sütü tüketimi Türkiye'de henüz 34 kg'dır. Süt ürünleri tüketimi olarak; Dünyada ortalama 110 kg olan bu miktar, Türkiye'de kişi başına 65 kg civarındadır.

Ülkemizde; ilk ve ortaokul öğrencilerinde dengeli beslenme suretiyle gelişme oranlarının arttırılması, süt içme alışkanlığının kazandırılması ve süt tüketiminin yaygınlaştırılması amacıyla; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü Okul Sütü Programı uygulamaya konulmuştur. Program kapsamında 2012 yılından beri okullarda geleceğimizin teminatı çocuklarımıza içme sütü dağıtılmaktadır.

 Sağlık açısından son derece değerli bir ürün olan sütün, tüm yaş gruplarında kişi başına düşen süt tüketiminin gelişmiş ülkelerin seviyelerine çıkarılması için, toplumsal bilinci artıracak eğitim çalışmalarına ve kampanyalara ağırlık verilmelidir.

"Sağlıklı Nesiller İçin Süt Tüketin!"