T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Denizli’li Minikler “Suyu Koruyan Ellerle Geleceğe Damla Olalım” Şenliği kapsamında, Ülkemizi Dolaşan Eğitim Tırını Gezdiler

Yayın Tarihi : 28.03.2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından toplum genelinde su verimliliği kültürünün oluşturularak kaynakların sürdürülebilir kullanımının teşvik edilmesi maksadıyla, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde "Suda Sıfır Kayıp" ilkesiyle başlatılan Ulusal Su Verimliliği Seferberliği çerçevesinde 31 Ocak 2023 tarihinden bu yana etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca tatlı su kaynaklarının önemine dikkati çekmek ve bu kaynakların sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla her yıl 22 Mart' ta Uluslararası Dünya Su Günü kutlanmaktadır.

Su Verimliliği Seferberliği “Suyu Koruyan Ellerle Geleceğe Damla Olalım" programları kapsamında, çocuklarımızda su verimliliği bilincini oluşturmak ve suyun verimli kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla şehir şehir ülkemizi gezen eğitim tırı ilimize geldi.

Dünya Su Günü Etkinlikleri kapsamında, Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğü uzmanlarının katılımı ile İlimiz Tavas ilçesinde, Tavas Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde, Pamukkale Üniversitesi Tavas Meslek Yüksekokulu konferans salonunda, Tavas Kaymakamı Tarık YERLİKAYA, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, Tavas Cumhuriyet Savcısı Emre MUMCU, İl Müdür Yardımcıları, İlçe Müdürü ve Şube Müdürleri ile diğer kurum amirleri ve ilkokul öğrencilerinin katılımlarıyla; 3 neslin bir araya getirildiği çiftçi ailelerimiz ve çocuklarının suyla ilgili deneyim paylaşımları, su ile ilgili interaktif sunumlar, sürdürülebilir su kullanımı ile ilgili tanıtıcı stant ve mini atölyeleri (modern sulama teknikleri), Ankara Üniversitesi bünyesinde bulunan Su Okulu ve Böcek Okulu etkinliklerini içeren bir şenlik düzenlendi.

Açılışta konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Cem ÖZKAN; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin geliştirdiği “Akıllı Böcek, Akıllı Çiftçi" uygulamasından bahsederek tarım ilaçlarının verdiği zararlar ve ilaç yerine kullanılacak böceklerin  faydaları hakkında öğrencilere bilgiler verdi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir ÇINAR, “Dünya'nın %70'inin su ile kaplı olduğunu, vücudumuzun da %60-70'inin su olduğunu biliyoruz ve dünyanın en yakıcı ve yanıcı elementlerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir maddeden bahsediyoruz.  Ne yaparsak yapalım asla miktarını çoğaltamadığımız, insanlık için çok önemli bir madde su. Çünkü insanlığı onun üzerine kuruyoruz. Dünyadaki suyun %1'ini kullanabiliyoruz. Çünkü Tuzlu sularımız ve buzullarda sularımız var. Kullanabildiğimiz %1'lik su ile üretim yapabiliyoruz. Ben bazen su kirliliğinden konu geçtiğinde şunu söylüyorum; herkes elindeki bir bardak suyun cihandaki son damla su olduğunu düşündüğü zaman durumun ne kadar vahim olduğu farkına varıyoruz. Bakanlığımız olarak su ile ilgili çeşitli tedbirler alınmaktadır. Cumhurbaşkanımızın değerli eşinin himayesinde yürütülen Su Seferberliği ile ilgili ülkemizde yapılan değişik etkinlikler ile hem sanayi hem de tarımsal üretimde kullanılan suyu nasıl koruyabilir ve gelecek nesillere nasıl aktarabiliriz ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Burada bizi yalnız bırakmayan ve suyu verimli kullanmak için elinden geleni yapan herkese teşekkür ederim" dedi.

Daha sonra konuşan Tavas Kaymakamı Tarık YERLİKAYA; Suyun önemi ve kullanımı hakkında öğrencilerle sohbet edip programa katılan herkese teşekkür etti.

Suyla ilgili çiftçi ailelerinin paylaşımları yapıldı ve 68 yaşındaki Saadettin Subaş, su kullanımıyla ilgili tecrübelerini aktardı.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden gelen uzmanlar tarafından su konusunda interaktif sunumların yapıldığı toplantıda Ankara Üniversitesi bünyesindeki Su Okulu ve Böcek Okulu stantları ile diğer stantlar ve eğitim tırı gezilerek minikler ile hatıra fotoğrafı çekildi.

Tavas ilçesinde coşkuyla kutlanan Dünya Su Günü etkinliği, tarımın ve suyun önemini vurgulamak ve su yönetimi konusunda sorumlu ve ilgili paydaşlarla su verimliliğinin yaşam tarzı haline getirilmesi, su verimliliği kültürünün oluşturulması, tarım ve suyun, insanlık için yaşamsal öneme sahip unsurlar olduğunun vurgulanmasına katkı sağlanmıştır.

Aynı gün öğleden sonra Merkezefendi İlçesinde bulunan Şehit Burak Erten İlkokulu konferans salonunda, Su Verimliliği konusunda tanıtıcı video gösterimi ve sunumu yapılarak, çocuklarda su verimliliği bilincini oluşturmak ve suyun verimli kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce gönderilen eğitim tırında öğrencilere su döngüsün tasvir edildiği havza maketi üzerinde bilgilendirme yapıldı.

Etkinliklerde öğrencilere su verimliliği ile ilgili hediyeler ve hikaye kitapları dağıtımı gerçekleştirildi.