T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Arı Hastalıkları İle Mücadele Eğitimleri Tamamlandı

Yayın Tarihi : 20.03.2024

​İl Müdürlüğü toplantı salonunda, Arı yetiştiricileri ve  İlçe Müdürlüklerimizdeki konu ile ilgili teknik personele arı yetiştiriciliği, arı hastalıkları (Varroa) ile mücadele yöntemleri, kalıntı, ilaçlama zamanları konularında eğitim toplantısı yapıldı.

Bal arısı kolonilerinin en önemli paraziti olarak kabul edilen Varroa’yı kontrol altına almak ve arılar üzerindeki olumsuz etkilerini minimuma indirebilmek için tüm Dünya’da yoğun bir şekilde çalışmalar yapılmaktadır. Paraziti kontrol altına almak için geliştirilen kimyasallar arı ürünlerinde de kalıntılar bırakmakta ve bu ürünlerin tüketicisi olan insanların sağlığını tehdit etmektedir. Arılarda görülen parazit ve hastalıkları kontrol etmek için kimyasal kullanmak ve bunların arı ürünlerine geçmesi, dolayısı ile insana geçerek sağlığını olumsuz etkilemesi arı ürünlerinin sağlıklı birer besin olma özelliğini ortadan kaldırmaktadır. Balın sağlığımız açısından önemi ve arı ürünlerinin ekonomik değeri göz önüne alınırsa, İl Müdürlüğü olarak bu toplantı haricinde arıcılarımızın bilinçlendirilmesi ve Varroa mücadelesinin önemi hakkında tüm ilçelerimizde bulunan 135 arı yetiştiricisine eğitim toplantıları yapıldı.​