T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kekik EKÜY Projesi Başarı İle Tamamlandı.

Yayın Tarihi : 27.10.2023

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Denizli Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından desteklenen  “İhracata Yönelik Entegre ve Kontrollü Kekik Yetiştiriciliği (EKÜY) Projesi" ve “Denizli İlindeki Kekik Üreticilerinin Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamalarına Entegre Edilmesi Projeleri" kapsamında Buldan İlçesi Çamköy Mahallesinde gerçekleştirilen törende proje sonucunda başarılı olan üreticilerimize EKÜY Belgeleri verilerek, organik gübre dağıtımı yapıldı. Törene İl Müdür Vekili Saffet ÜGE,  İl/İlçe Teknik personeli ve kekik üreticileri katıldı.

 

Törende konuşma yapan İl Müdürü V. Saffet ÜGE “ İlimizde kekik üretimi 1994 yılında başladı ve o yıldan bu yıla kadar her yıl düzenli bir şekilde artarak yaklaşık 200 bin dekara ulaştı. Bu yıl sektörde pazarlama sorunları yaşanmaktadır. Geniş bir perspektif ile değerlendirdiğimizde pazarlama sorununun bazı nedenleri olduğunu görüyoruz.

 

Bunlardan birincisi bütün dünyayı etkileyen Pandemi. Bu döneminde kekik başta olmak üzere tıbbi ve aromatik bitkilerde ciddi talep artışları yaşandı. Bu talep artışı İlimizde 40-50 bin dekar yeni kekik dikimine neden oldu. 2023 yılına geldiğimizde ise tıbbi ve aromatik bitkilerde pandemiden kaynaklanan talep artışının ortadan kalktığını görüyoruz. Örneğin pandemi öncesinde kekik ihracatımız 15-17 bin ton seviyelerinde iken, 2020 ve 2021 yıllarında 20-21 bin ton seviyelerine yükselmiş, 2022 yılına geldiğimizde ise kekik ihracatımız pandemi öncesindeki 17 bin ton seviyelerine gerilemiştir.

 

Ayrıca diğer bir önemli konu 2022 yılından itibaren AB Ülkelerinin kekik ithalatında uygulamaya başladığı PA limiti. Kekik içerisine Pirolizidin Alkalaidleri (PA) içeren yabancı otların karışmasından kaynaklanan bu sorun sektörü ciddi oranda etkilemiştir. Toplam kekik ihracatımızda AB'nin payı yaklaşık % 25 seviyesindedir.

 

Bu iki gerekçe kekik sektörünü önemli ölçüde etkilediğinden dolayı İl Müdürlüğü olarak kekik üretimini yeniden değerlendirdik. Bu yıldan itibaren mevcut ekim alanlarımız korumak kaydıyla yeni ekim alanları tesis etmek yerine, ürünlerimizi daha nitelikli hale getirmek istiyoruz.

 

Bunu sağlamak amacıyla İl Müdürlüğümüzce Kekik EKÜY Projesini uygulamaya başladık.  Buldan, Pamukkale, Güney, Tavas, Kale ve Beyağaç İlçelerimizde uygulamaya başladığımız proje ile yabancı ot mücadelesine özen gösteren çiftçilerimizin ürünlerini daha rahat pazarlayabilmesini amaçlıyoruz. Üreticilerimizin tarlalarını kontrol edip, hasat öncesi pestisit analizi ve hasat sonrasında PA analizleri ile ürünlerin kalıntı ve kontaminasyon durumlarını belirliyoruz. Bu analizlerin ücretlerini İl Müdürlüğü olarak proje bütçesinden karşılıyoruz.

 

Bugün burada başarılı olan üreticilerimize belgelerini vermek ve başarılarından dolayı organik gübre hediye etmek için bir araya geldik. Bu projemize destek sağlayan Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birliklerine teşekkür ediyorum. Projemizin sektöre katkı sağlaması temennisi ile hepinize saygılar sunuyorum" dedi.

 

Projeye toplam 428 üreticimiz 7.327 dekar alan için başvuru yapmış olup, tarlada yabancı ot kontrolleri ile hasat öncesi pestisit ve hasat sonrası PA analizleri yapılmıştır. Bu kontroller sonucunda 203 üreticimiz 4.284 dekar alanda 628 ton ürün için EKÜY Belgesi almaya hak kazanmış ve bu 203 üreticimize toplam 100 ton organik gübre dağıtımı yapılmıştır.