T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

16 Ekim Dünya Gıda Günü Denizli’de “Su hayattır, Su Gıda Demektir ve Kimseyi Geride Bırakma” Teması İle Kutlandı

Yayın Tarihi : 18.10.2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl 16 Ekim'i örgütün 1945 yılında kuruluşunu anmak amacıyla 'Dünya Gıda Günü' olarak kutlamaktadır. Etkinlikler, dünya genelinde 150'den fazla ülkede düzenlenmekte olup, Birleşmiş Milletler takviminin en çok kutlanan günlerinden biridir.

Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde ve Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 31 Ocak 2023 tarihinde başlatılan “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği" kapsamında Dünya Gıda Günü etkinlikleri "Su hayattır, Su Gıda Demektir. Kimseyi Geride Bırakma" teması ile Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlik ile kutlandı.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ev sahipliği yaptığı etkinliğe Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Ahmet Kutluhan, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Su Kalitesi Daire Başkanı Zakir Turan, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, AK Parti İl Başkanı Yücel GÜNGÖR, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar,  Üniversitelerden Akademisyenler, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri personelleri, STK ve özel sektör temsilcileri ile çok sayıda davetli katılım sağladı.

Düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Piyano da Prof. Dr. Özgün Gülhan ve Çello da Dr. Öğr. Üyesi Derya Kıraç Sapzehzar'ın müzik dinletisi ile başladı.

Dünya Gıda Günü etkinlikleri ile dayanıklı ve sürdürülebilir tarım-gıda sistemlerine dönüşümün desteklenmesi, su verimliliğini artırma, suda sıfır kayıp, küresel farkındalığın artırılması amacıyla kamuoyunu bilgilendirmek ve işbirliğine çağırmak amaçlanmaktadır.

Etkinliğin açılışında konuşmalarını gerçekleştiren Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar; "Dünya Gıda Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından bazı raporlar yayınlanmakta ve bu raporlara göre baktığımızda açlık ve israf günümüzün en büyük problemi. Biz gıdayı koruyamıyoruz, gıda israfını engelleyemiyoruz ve bundan dolayı da ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Dolayısıyla da biz Su hayattır, Su besindir diyerek bu seneki dünya gıda gününü kutlamayı arzu ediyoruz. Bugünkü organizasyonumuzun temel amacı bir farkındalık oluşturmaktır. Tabii ben şunu söyleyebilirim, dünya gıda örgütünün raporlarına göre her yıl yaklaşık 600 milyon kişi gıda kaynaklı bir sağlık problemi yaşamakta ve her yıl 400 bin kişi civarında da gıda kaynaklı sebeplerden dolayı ölümler yaşandığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla gıda gerçekten çağımızın en büyük sıkıntısı.

2021 yılındaki Covid döneminde yapılan bir araştırmada da şunu söyleyebiliriz, 800 milyon kişinin de açlık sıkıntısı yaşadığını kısaca söylemek isterim. Araştırmalar bunu söylüyor tabii gıdayı biz bu şekilde söylerken bugünkü temamız su malumunuz. Dünyadaki suyun % 2,5'luk kısmı sadece tatlı su ve bu % 2,5 tatlı suyu da biz acımasızca kirletiyoruz. Yok ediyoruz. Yani insanoğlu olarak bu kaynaklarımıza ciddi zararlar veriyoruz.

Dolayısıyla suyu ve gıdayı hep beraber korumak amacıyla inşallah önümüzdeki sürecin Suda sıfır, kayıp amacıyla yürümesini istiyoruz. Su vatandır diyoruz, su medeniyettir diyoruz. Ayrıca tekrar size, burada bizi yalnız bırakmadığınız için hepinize teker teker şükranlarımı arz ediyorum." dedi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Ahmet Kutluhan, "Bugün çok değerli bir konu için toplandık. Maalesef günümüzde bir taraftan açlıktan ölenler var diğer tarafta ise tokluktan kanser olup ölenler var. Bu konuda kendi tıbbi gözlemlerim doğrultusunda 30 yıl önce ne alerjinin ne de kanserin bu kadar Yaygın hastalıklar olmadığını belirtmek istiyorum. Bu süreçte değişen şey ise tükettiğimiz gıdalar. Gıdaya GDO girdi, ilaç girdi ve bunların girmesiyle insan vücuda da bunlara reaksiyon gösterdi. Bugün her evde alerjik hastalıklar ve ne yazık ki bizleri de bekleyen kanser var. Dolayısıyla bizim öncelikle sağlıklı gıdayı mutlaka üretmemiz gerekiyor. Sağlıklı gıda o kadar zor bir iş ki biz Pamukkale Üniversitesi olarak öncelikle üretim takibi yapacağız.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamız ile birlikte üzüm serüveni nasıl başlıyor nasıl bitiyor bunu takip edeceğiz. Öncelikle tespit edeceğimiz şeyler hangi hastalıklara maruz kalıyor ve bu hastalıkların tedavisi şeklinde. Hayatın Rehberi olmayı hedefleyen bir Üniversite olarak bu konulara el atmazsak hayatımızın sonunun nereye gittiğini bilemeyeceğiz. Bugün bir elmayı soymadan yiyemiyoruz. Aslında elma soymadan yenilmesi gereken bir meyve. Biz gerçekten Denizli'de bu konuda da üzerimize düşeni yapalım ve sağlıklı gıdaları üretelim. Doktorlar olarak hastalara serum takıyoruz. Çünkü vücudun %70'inde su vardır. Suyun da kıymetini bilelim." dedi.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan; “Tabi ki gıda çok çok kıymetli ama gıdanın olması için olmazsa olmaz Su. Su olmadığı zaman gıdaya ulaşamazsınız, gıdayı yetiştiremezsiniz, ortaya çıkaramazsınız, bir elma yetiştiremezsiniz, ağaçları yeşil tutamazsınız. Su ! tabii ki sağlıklı suyun olması lazım, temiz suyun olması lazım. Nasıl gıdada vahşi tüketim dediğimiz o obeze varan vahşi tüketim yaşıyoruz. Suda da maalesef koruyamıyoruz.Vahşi sulamalarla, suyumuzu heder ediyoruz. % 2,5  olan su oranımızı maalesef israf etme noktasına varan gayretlerimiz var. Su üretilebilen bir şey değil, her şeyi üretebilirsiniz ama suyu üretemezsiniz. Onun için üretilemeyen şeyi muhafaza etmek lazım." dedi.

Daha sonrasında Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk Coşkun; “Bugün burada Dünya Gıda Günü vesilesiyle gıdanın ve suyun hayatımızdaki kritik önemini vurgulamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Dünya Gıda Günü her yıl dünya genelinde gıda ve suyun insan hayatındaki önemini anlamamız ve daha sürdürülebilir bir gelecek için gerekli adımları atmamız hususunu hatırlatmak üzere bizler için önemli bir fırsattır. Gıda insanlık için vazgeçilmezdir. Ancak sadece bir lüks değil aynı zamanda temel bir hak olarak da kabul edilmektedir. Gıda yaşamın kaynağıdır. Ne yazık ki, dünya genelinde hala milyonlarca insanımız yetersiz beslenme ve açlıkla mücadele etmektedir. Bu sorunla mücadele etmek ve tüm insanlarımıza erişilebilir gıda sağlamak hepimizin ortak vazifesidir. Dünya genelinde yaşanan pandemi ve savaşlar gıdanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu anlamda tarım ve gıda üretimi sürdürülebilir olmalıdır. Tarım ve gıda üretiminin sürdürülebilir olması için de su kaynaklarının devamlılığının sağlanması esastır.

Suyun gıdanın ayrılmaz bir parçası olduğunu unutmamalıyız. Su tarımın, gıda üretiminin ve insan yaşamının temel taşıdır. Bu anlamda su kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde yönetmeli ve su israfını önlemeliyiz. Aynı zamanda temiz içme suyuna erişim hakkını savunmalı ve su kıtlığının önlenmesi için de her türlü çabayı hep birlikte sarf etmeliyiz. Dünya Gıda Günü, gıdanın ve suyun önemini hatırlamak ve bu kaynaklarımızı daha etkin ve adil bir şekilde paylaşmak için önemli bir fırsattır. Hep birlikte çalışarak herkesin yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlayabilir, su kaynaklarını koruyabilir ve gelecek nesillerimiz için daha iyi bir dünya inşa edilebiliriz.

Bu panel vesilesiyle hepinizi tekrar sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Panelin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Bu panelin düzenlenmesinde emeği geçen arkadaşlarımıza, hocalarımıza tekrar teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Su Kalitesi Daire Başkanı Zakir Turan Su verimliliği Seferberliği Konusunda sunum gerçekleştirdi.

Verilen aranın ardından PAÜ Çevre Müh. Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Meltem Bilici Başkan Gıda Güvencesi: Su, konulu sunusunu yaptı daha sonra Gıda ve Yem Şube Müdürü Şehla Akpınar'ın moderatörlüğünde; panelist olarak DESKİ Genel Müdürü Niyazi Türlü, PAÜ Gıda Müh. Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ramazan Gökçe ve PAÜ Çevre Müh. Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Levent Gürel'in katılımıyla “Su Hayattır, Türkiye Yüzyılına Bir Damlada Siz Olun" konulu panel gerçekleştirildi.

Değerlendirme kısmı ile devam eden program plaketlerin takdim edilmesi ve çekilen toplu fotoğrafın ardından sona erdi.