T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ İlimizi Ziyaret Etti

Yayın Tarihi : 7.04.2023

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ, Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısına katılmak ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Denizli'ye geldi.

Tarım ve orman sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıya; Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ 'nin yanı sıra, Denizli Vali Vekili Sayın Mehmet OKUR, Denizli Milletvekilleri Sayın Cahit ÖZKAN ve Sayın Ahmet YILDIZ, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman ZOLAN, Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Nihat PAKDİL, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sayın Dr. Mehmet HASDEMİR, Hayvancılık Genel Müdürü Sayın Salih ÇELİK, Önceki Dönem Ekonomi Bakanı Sayın Nihat ZEYBEKCİ, PAÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Ahmet KUTLUHAN, Vali Yardımcısı Sayın Abdullah ETİL, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Ak Parti İl Başkanı Sayın Yücel GÜNGÖR, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Sayın Mehmet Ali YILMAZ,  Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Şakir ÇINAR, Bakanlığımıza bağlı kurum İl Müdürleri, Borsa, Oda, Birlik ve Kooperatif Başkanları, Muhtarlar, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri personeli ile özel sektör temsilcileri katılım sağladılar.

Toplantıda konuşma yapan Bakan Kirişci, Tarım ve Orman Bakanlığının geniş bir görev alanı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin geleceğiyle ilgili çalışmalarının önem arz ettiğini kaydeden Bakan Kirişci, tarım, toprak koruma, arazi kullanım, lisanslı depoculuk gibi konulardaki düzenlemelerin de yasalaştığını ifade etti.

Tek eksikliğin "Su Kanunu" olduğunu kaydeden Kirişci; "Suda birçok başlılık var. Yerel yönetimler bir taraftan, Devlet Su İşleri bir taraftan, il özel idareleri başka bir taraftan. Buradaki bu dağınıklığı da ortadan kaldırmak ve bir bütünlük sağlama adına İnşallah su kanunumuz da gündeme gelmiş olacak." dedi.

Türkiye'nin yıllardır özlemini çektiği planlı tarım, sözleşmeli üretim gibi, kaynakların optimum düzeyde verimli kullanılması adına hazırlanan mevzuat çalışmasının TBMM'den geçtiğini hatırlatan Kirişci, çalışmayla, 9 kanunda 40 maddelik bir değişiklik yapıldığını dile getirdi.

Bakan Kirişci, sözleşmeli üretimle ilgili mevzuatın bu kanunun içerisinde yer aldığını belirterek, burada tarafların cayma hakları olduğunda bu caymanın bedelinin ne olacağının açık açık yazdığını kaydetti.

Tarım sigortası uygulamasının sözleşmeli üretimde zorunlu kılındığını aktaran Kirişci, sözleşme yapılan tarafların gerçek veya tüzel kişiler olup olmadığı noktasında da bir tereddüt olmasın diye bakanlığın destek sunacağını anlattı.

Bakan Kirişci, bitkisel üretim için desteklemelerde Çiftçi Kayıt Sistemini (ÇKS) esas aldıklarını, kayıtlılık oranının yüzde 63 olduğunu, yüzde 37'nin bundan yararlanamadığını ifade ederek, koordinatlardan yapılacak tespitle ÇKS dışındaki diğer kayıtları da esas alacak bir düzenleme yapıldığına işaret etti.

Üretimin mutlaka planlı olması gerektiğini, üreticiden kendisine sunulacak ürünlerden birini seçmesini isteyeceklerini dile getiren Kirişci, üreticinin başka bir ürün için inat etmesi halinde birinci yıl uyaracaklarını anlattı.

Kirişci, şöyle devam etti:

"Birinci yıl için bir şey yapmıyoruz. Ama bu inadınız devam ederse beş yıl süreyle desteklemeler konusunda biz sizi desteklemeyeceğiz. Çünkü siz kendi bildiğinizi üretmeye devam edecekseniz biz de ülkenin ihtiyaçlarını, bizim coğrafyamızın ihtiyaçlarını dikkate alarak bir planlama yapacaksak o zaman bunun bu şekilde olması gerekir diyeceğiz. Bu beş yıl mahrum edilmesi desteklemelerden, buna rağmen devam ederse o zaman da bir üçüncü fazı var. Yönlendirme esaslı planlamayı da sağlayacak olan bir üretim modelini gerçekleştirmiş olacağız."

Bakan Kirişci, stratejik ürünlerle ilgili destekleri sadeleştireceklerini aktararak, "Tek bir desteğe indireceğiz ve bu tek destekle onun adı da 'fark ödemesi' olacak. Üreticimizin diğer desteklemelerle uğraşmasının, İl- İlçe Müdürlüklerimizin bu işlerle uğraşmasının da önüne geçeceğiz." dedi.

Bu konuda pamukla ilgili örnek veren Kirişci, "Bir kilo pamuk, oturup birlikte karar vereceğiz, 15 liraya mal oldu. Bu pamuğu çiftçi refah payını da üzerine koyduğunuzda 18 lira çiftçiyi mutlu edecekse, çiftçiye diyeceğiz ki 'ey çiftçi kardeşim sen bu ürünü götür borsaya sat. 18 liranın altında satarsanız her bir kuruşunu biz fark ödemesi olarak sana ödemeyi taahhüt ediyoruz' diyeceğiz. Peki fazlaya sattı. Helali hoş olsun, biz orada hiçbir şeyin peşine düşmeyeceğiz. Ama desteklemeleri tek bir desteklemeye indireceğiz." ifadelerini kullandı.

Orman köylülerine orman emvalinden elde edilen gelirlerden pay vereceklerini belirten Kirişci, şöyle devam etti:

"Bir milyar liralık bir orman ürünü sattık. 200 milyon liralık masrafı vardı. 800 milyon liralık bir getirisi oldu. Bu 800 milyon liranın yüzde 10'u olan 80 milyon lirayı buradaki

 orman köylülerine nakdi olarak dağıtacağız. Orman köylüsünün ormanı daha fazla sahiplenmesini sağlayacağız. Orman köylüsüne yakacak odunu için ve ihtiyacı olan ev yapımında kullanacağı keresteyi o ürünün maliyetinin yüzde 70 iskontolu haliyle vereceğiz."

Bakan Kirişci, mevzuatın çıkarılması dolayısıyla TBMM'ye teşekkür ederek, "Türkiye, Tarım ve Orman Bakanlığı, devrim niteliğinde, yeni bir 'Türkiye Yüzyılı'na yakışır mevzuata sahip oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kirişci'nin konuşmasının ardından katılımcıların soruları alınarak, Bakanımız ve  ilgili Genel Müdürlerimiz tarafından cevaplandı.

Bakan Kirişci, toplantının ardından Denizli Sarayköy İlçesinde Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı Sera Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Çilek ve Domates seralarını gezerek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Sera ziyaretleri sonrasında Bakan Kirişci; Denizli KYK yurdunda bulunan depremzede vatandaşlarımızı ziyaret ederek iftar programına katıldı. İftar sonrasında İl Başkanlığını ziyaret ederek programını tamamladı.