Acıpayam ilçesi Çakır mahallesinde üreticilerin tatlı telaşına sebep olan havuç hasadına başlanıldı.
Acıpayam ilçesi Çakır mahallesinde yapılan hasat etkinliğine, Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk COŞKUN, Acıpayam Kaymakamı Ramazan CANKALOĞLU, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, Et ve Süt Kurumu Kombine Müdürü Alper DURMUŞ, TKDK İl Koordinatörü Bilal TAŞTEPE, Acıpayam TMO Ajans Amiri Hakkı KARAGÖZ, Kooperatif ve Birlik Başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, İlçe Müdürlüğü personeli, üreticiler ve çiftçiler katılım sağlamıştır.
Denizli Valisi Sayın Ömer Faruk COŞKUN, “Bugün Çakır Mahallesinde havuç hasadında üreticilerimizle birlikteyiz. Öncelikle bütün çiftçilerimize sezonun bereketli ve hayırlı olmasını temenni ediyorum. Denizli olarak yaklaşık 1.140 dekar alanda havuç ekimi yapılıyor ve yaklaşık 5.080 bin ton'dan fazla ürün hasat ediyoruz. Ürünlerimiz semt pazarlarında ve bölge illerimizde oldukça rağbet görmektedir. Şahsım adına hasat sezonunun hayırlı ve bereketli geçmesini temenni ediyorum." dedi
2024 üretim sezonunda hasadın devam ettiğini belirten İl Müdürü Şakir ÇINAR, yaptığı açıklamada "2023 yılı TÜİK verilerine göre Ülkemizde 136.627 da alanda 777.908 ton havuç üretilmekte olup, Denizli'de 1.140 dekar alanda 5.080 ton havuç üretimi gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı ÇKS kayıtlarımıza göre İl Genelinde 57 işletme ve 34,4 hektar alanın ilçe dağılımında Acıpayam ilçemizde 36 işletmede 330 dekar havuç kaydımız bulunmaktadır. Bunu 12 işletme ve 0,5 hektar ile Honaz ilçesi takip etmektedir. Üretimi yapılan çeşitler ise Santorin, Maestro ve Natuna f1'dir. Dekar verim 4-6 ton arasında olup, maksimum 10 ton alan üreticilerimiz bulunmaktadır. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli bir hasat dönemi geçirmesini temenni ediyor ve bol kazançlar diliyorum" ifadelerini kullandı.
Coğrafi işaret almak için gün sayan Acıpayam ilçemizin Çakır Mahallesi'nde üreticilerin gözdesi olan ve adını aldığı mahallenin ismiyle nam salan Çakır Havucunun hasadı başladı. Güneşin doğmasıyla tarlada çalışmaya başlayan işçiler, binbir emekle yetiştirilen havuçları yine binbir emekle sökümünü yaparak yıkanmak üzere yıkama tesislerine göndermektedir.
Öncesinde geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, ardından yıkama makinesinde uzun süre çevrilme yöntemiyle toprak artıklarından temizlenerek paketleme işlemine geçiliyor. Paketleme esnasında iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılan havuçlar kullanım amaçlarına göre farklı kasalara koyuluyor. Hasat edilen havuçlar soğuk hava tesislerinde muhafaza edilerek yıl boyunca tüketicilerin sofralarına geliyor.
Havuç hasadı, tüm katılımcılar ve üreticiler ile birlikte kutlanarak havuç hasadı yapılan alanda hatıra fotoğrafı çekilerek tamamlandı.
Haberin videosu için Tıklayın