Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında "Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi"ne yönelik olarak beş yıl boyunca yürütülecek programın ana esasları 25 Şubat 2021 tarih ve 31406 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
30/1/2021-31/12/2025 tarih aralığını kapsayan Tebliğ gereği başvurular 2022 yılı için 10 Ocak 2022 tarihinde başlayıp 28 Şubat 2022 tarihine kadar sürecektir. Diğer uygulama yıllarında ise 1 Ocak'ta başlayıp 60 gün sürecektir.
2021/7 numaralı Tebliğ kapsamında yürütülecek olan ve 17.Etap Uygulama Rehberinde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan destekleme başvuruları (10.01.2022-28.02.2022) son başvuru tarihi mesai bitimine kadar, başvuru sahipleri tarafından İl Müdürlüğü'ne başvuru dosyaları teslim edilerek yapılacaktır.
Program çerçevesinde aşağıdaki 7 (yedi) adet yatırım konusu desteklenmektedir;
a) Tarla içi damla sulama sistemi kurulması,
b) Tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması,
c) Tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması,
ç) Tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması,
d) Lineer veya Center Pivot sulama sistemi kurulması,
e) Tamburlu sulama sistemi kurulması,
f) Güneş enerjili sulama sistemi kurulması.
Yatırım Tutarı; Hibeye esas mal alım tutarı gerçek ve tüzel kişiler için 1.000.000 TL'yi geçemez. Tebliğ kapsamında kabul edilen başvurularda, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç %50'sine hibe yoluyla destek verilir.
Başvuru Sahibinden İstenilecek Başvuru Belgeleri Başvuru sahibinin statüsüne göre aşağıda yer alan belgeler başvuru dosyasında yer almalıdır;
1) Hibe Başvuru Formu; (Tebliğ ve güncel Uygulama Rehberi hükümlerine göre uygun olarak doldurulmuş.)
2) Sulama projesi; (Uygulama Rehberinde yer alan dispozisyona göre hazırlanmış.)
3) Basınçlı Sulama Sistemi Bilgi Formu
4) Başvuru sahibine ait güncel Çitçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi.
5) Teknik Şartname; Başvuru kapsamında alımı yapılacak, bireysel sulama sistemine ilişkin olarak marka model belirtilmeden ürünün tüm özelliklerini gösteren teknik şartname başvuru sahipleri tarafından hazırlanarak başvuru evrakları içinde verilecektir.
6) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi; Gerçek Kişiye / Tüzel Kişilik Adına Yetkilendirilen Kişiye Ait
7) Yetkili Kurul Kararı; Tüzel kişiliğin başvuru için aldığı.
8) İmza Sirküleri; Tüzel kişiliklerde yetkilendirilen kişiye ait.
9) Varsa; Genç Çiftçi / İyi Tarım Uygulayıcısı / Organik Tarım Müteşebbisi olduğuna dair Sertifika sureti / Şehit ve Gazilerin 1. Derece yakını veya Gazi olduğunu gösteren belge.
10) Toprak Fiziksel Analiz Raporu; Bünye Sınıfı, Tarla Kapasitesi, Solma Noktası, Hacim Ağırlığı, İnfiltrasyon Hızı/ hidrolik iletkenlik bilgilerini içeren
11) Sulama Suyu Analiz Raporu.
12) Su Kaynağı "Kullanım İzin / Tahsis Belgesi" veya " Yer Altı Suyu Kullanma Belgesi".
13) Muvafakatname; Hisseli arazi başvuruları için.
14) Ticaret Sicil Gazetesi; Tüzel kişilik başvuruları için, kuruluş ana sözleşmesinde tarımsal faaliyette bulunabileceğine dair ifadeyi içeren.
15) Başvuruda Verilecek Taahhütnameler;
a) Güneş Enerjili Sulama Sistemleri başvuruları için projenin tamamlanmasından sonra hibe desteği kapsamında tesis edilen güneş enerjisi üreten sistemden elektrik şebekesine bağlantı yapılmayacağına dair taahhütname,
b)Mikro yağmurlama ve yüzey altı sulama sistemi için başvuru aşamasında yatırımın gerçekleştirileceği alanda henüz bağ/meyve bahçesi tesis edilmemiş ise en geç ödeme talebi tarihi itibarıyla bağ/meyve bahçesinin tesis edileceğine dair taahhütname,
c) Başvuru sahibinin başvurusunun kabul edilmesi halinde, proje kapsamında satın alacağı uygun teknik özelliklere sahip malzemeleri, uygun belgelere sahip tedarikçilerden temin edeceğine ve bu belgelerin tamamını ödeme talebi ile birlikte vereceğine dair taahhütname.
d) Sebze üretimi için tarla içi mikro yağmurlama sistemleri başvurularında, sebze üretimine uygun proje yapıldığına ve projenin gerçekleştirilmesinden sonra sebze üretimi yapılacağına dair taahhütname.
e) Hisseli araziler için yapılan başvurularda hissedarların muvafakatına dair taahhütname.
16) Arazi Tahsisine Dair Resmi Belge Onaylı Sureti; Arazi Mülkiyeti "tahsisli" başvurular için.
17) Kiralama Belgesi; Arazi kiralayarak yapılacak başvurular için, arazi kiralama belgesi onaylı sureti, 18) Diploma onaylı sureti; Sulama projesini hazırlayan yetkili Ziraat Mühendisine ait diploma ve ziraat mühendisleri odası kayıt belgesi sureti. (24/1/1992 tarihli ve 21121 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük" kapsamında yetkili)
19) Firma veya kurumlarca hazırlanan projeler için projeyi hazırlayan yetkili kişinin bünyelerinde çalıştığına ilişkin belge (sigorta sicil no)
20) Adli Sicil Kaydı; (Başvuru sahibi gerçek kişi ise kendisi, Başvuru sahibi anonim şirket ise yönetim kurulu üyeleri Başvuru sahibi limited şirket ise şirketi temsil ve ilzama yetkili kişiler, Başvuru sahibi limited şirket ve şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi yok ise şirket ortakları, Başvuru sahibi kollektif şirket ise şirket ortakları adına istenilecektir.)
- Başvuru süresi boyunca İl Müdürlüğümüz yatırımcılara teknik destek sağlayacaktır.
- 2021/7 Nolu Tebliğ
17.Etap Uygulama Rehberi
Ayrıntılı Bilgi İçin : İl Tarım ve Orman Müdürlüğü-Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü-İl Proje Yürütme Birimi
Tel : 212 54 80 Santral 243- Dahili
Internet Adresleri : http://denizli.tarim.gov.tr http://www.tarim.gov.tr/TRGM
DENİZLİ İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ